Start  |  Blogg  |  Bilder  |  Historia  |  Profil  |  Sponsorer  |  Gästbok  |  Autografer

Viket hemma VM!!!

Publicerad: 4 mars 2015 Kl.16:58

Man kan bara sammanfatta VM i Falun med ordet succé. Massor med underbar publik otroliga framgångar i spåren och välorganiserat. Spåren höll väl inte högsta klass, men vädergudarna ville inte riktigt vara med oss. Inte så mycket att göra åt.

Natten till söndagens femmil sov jag riktigt gott och jag led i över huvud taget inte av någon nervositet. Inställningen var att gå in och sälja sig dyrt och att ta hjälp av den fantastiska hemmapubliken. Förhållandena var  väl det som gjorde mig mest nervös, men det kan man ju inte göra så mycket åt mer än att acceptera läget och göra det bästa av situationen. Det var uppehåll på morgonen, men vår meteorolog lovade att det skulle komma in snö lagom till start som det gjort några av de tidigare loppen. Ja kombinationen klisterföre och nysnö på det är ju en rejäl utmaning,  men som tur var så var snön rejält blöt och det gjorde i och för sig att det gick rejält tungt, men det frös i alla fall inte i. Sen hade man missat ordentligt med prepareringen inne runt stadion, så det var en chock att komma in i de backarna och bara stå och trampa lössnö. Längre ut på banan var det dock bra preparerat och lite fastare spår.

Ganska tidigt i loppet märkte jag att fästvallan låg i och skidorna gick trögt. Jag rapporterade då till vallarna som justerade lite till första bytet vid 15km och lyckades ansluta till klungan igen.

Väl där försökte jag få upp tempot i loppet, men det var inte direkt någon fördel att ligga först i de lätta partierna. Vid andra bytet som jag gjorde vid 35km var jag lite orolig för att jag skulle få tillbaka mina startskidor, men dom hade ratats som tur var och jag fick ett nytt par som gick ännu bättre. Det blev lite tveksamheter i klungan vid det läget och jag hamnade snabbt längst fram igen och då valde jag än en gång att höja tempot en del och jag fick en lucka på som mest 19 sekunder på toppen av mördarbacken. Men i den tröga snön gled klungan snabbt ikapp stora delar av försprånget och efter några kilometer var det samlat igen. Rycket är inget jag ångrar utan jag kanske ångrar mer att jag inte fortsatte att köra på ordentligt. Men förmodligen hade det bara gjort att ett fåtal ytterligare ramlat från klungan.

Det var en skönt att känna att formen åter igen fanns där då den skulle och jag njöt verkligen av hemmapubliken som gjorde en enorm nytta. Synd bara att  man inte har Northugs avslutning. Det var sjukt imponerande att han kunde hämta ikapp täten i de riktigt dåliga förhållandena som var på slutet av banan. Själv stod jag mest och trampade snö och hankade mig fram och det trots att jag kände mig pigg och hade egentligen inte någon svacka under hela loppet. Hatten av för Petter som verkligen visat att han är tillbaka på allvar. Självklart är jag inte nöjd med femtondeplatsen, men jag är nöjd med prestationen i sig och att formen satt där.

Foto: Jocke Lagercranz

Tack alla som verkligen gett mig ert stöd och som förgyllt min skidåkarkarriär. Det värmer verkligen. 

Nu väntar nästa utmaning med Vasaloppet och jag ansluter till Teamet på torsdag kväll.

 

Ha det gott!

/Anders

Dela på Facebook Dela på Twitter

Tidigare blogginlägg
Senaste i gästboken
Team Anders Södergren
Det är roligt att så många är in och läser på hemsidan.
Jag ska försöka att uppdatera den så ofta jag hinner.

Jätteskoj med alla mejl med uppmuntran och funderingar mm.
Jag svarar så fort jag får tid.

Med vänliga hälsningar